Viipyyläisiä esittelyssä – Seija R

Kuka olet?
Seija Ruuska Viitasaarelta, ikä 50 ja +jotain. Koulutukseltani olen siivousalan esimies ja suntio. Takana noin 30vuotta yrittäjä elämää. Tällä hetkellä teen töitä suntiona Viitasaaren seurakunnalla ja siivoajana Wiitaseudun energialla. Olen tämän ajan mittapuun mukaan suurperheellinen sillä minulla on 4 lasta (-83,-96, -99 ja 01) sekä vävy ja vävy kokelaita, sekä mies joka pyöräilee myös. Pyöräilyn lisäksi harrastan muuta liikuntaa kuten kuntosalia ja ryhmäliikuntatunteja. Aikasemmin rakkaita harrastuksia oli kirkkovenesoutu ja asahi. Olen harrastevalokuvaaja (mistä ehkä johtuu ettei minusta ei ole pyöräily aiheista kuvaa), reserviläinen ja Viitaunionin liikenne turvallisuus työryhmän jäsen. Pyöräilynohjaajakoulutus odottelee lopputenttiä.

Millaisella pyörällä ajat?
Aktiivi käytössä olevia pyöriä löytyy 3. Teräsrunkoinen trekking pyörä mallia ”aito Leijona keula”, joka oli alkuun se ainoa pyörä ja jolla ajoin pitkiäkin lenkkejä. Painoa pyörällä on 18,4kg! Se on sellanen 4season. Kunnostin sen työmatka-/asiointipyöräksi. Kesäpyöränä on cyclogross alumiinirunko hiilikuitu keulalla: lenkkikaveri. Sit löytyy jonkinlainen etujousitettu 29er maastopyörä, Minä nimitän sitä katumaasturiksi. Se riittää minun maastopyöräksi kun en ihan mettässä ajele. Se toimii myös talvipyöränä. Tallissa odottaa kunnostusta isäni vanha mummopyörä: Ehkä sekin on vielä liikenteessä joskus.

Miksi pyöräilet?
Pyöräily on minulle kuntoilumuoto ja tapa liikkua paikasta A paikkaan B. Teen töitä sisällä ja tarvitsen happea. Olo on aivan erilainen niinä päivinä kun olen ajanut pyörällä, vaikka vain pieniä siirtymiä. Aineenvaihdunta pysyy hereillä mikä vaikuttaa moneen asiaan mm. siihen että saa syödä hyvällä omallatunnolla. Pyöräillessä myös ”pää tuulettuu”. Työ ja muut murheet unohtuu ja joskus tulee hyviä ideoitakin siinä polkiessa. Ajelen joskus yksin joskus kimppalenkkiä, Kummin vaan niin pyöräily tekee hyvää sekä fyysisesti että psyykkisesti. Syy pyöräilyyni on se olo minkä siitä saa.

Hienoimmat pyöräilyreitit Viitasaarella tai sen lähettyvillä (paikat, polut, tiet)?
Viitasaarella on paljon hienoja paikkoja joissa voi käydä myös pyörällä. Konginkankaalta Sumiaisiin tai Hirvaskankaalta Saarijärven kautta Kannonkoskelle ja Viitasaarelle on rauhallisempia teitä ajella. Talvella Vanhan kirkkosaaren kierto tai Pihkurinsaaren kierto silloin kuin ei ole lunta jäällä. Hienoimmat pyöräilykokemukset liittyy kimppalenkkeihin. Meillä on aina hauskaa kun ollaan reissussa. Viime kesältä tulee mieleen sellanen tapaus kun lähdettiin Viitasaarelta syötiin Kinnulassa ja kahvit Kivijärvellä, siitä kotiin ja kun oli valoa vielä niin Wiikinkartanon risteyksessä käytiin kääntymässä lisälenkillä jotta saatiin 200km sillepäivää täyteen. Oli se voittajafiilis! Toinen ikimuistoinen tapaus on se kun ajettiin noin 40km harhaan valmiiksi hyvän mittasella lenkillä. Maantieto 4 ja liikunta 10.

Mikä on Viipyy?
Viipyy merkitsee minulle pikkusen parempaa pyöräily seuraa, kilometrikisaa, kaikenlaista touhuilua pyöräilyn parissa, vapaehtosuutta. Viitasaarelle ja viitasaarelaisille se merkitsee mahdollisuutta harrastaa käytännössä katsoen ilmaseksi. Tahoa josta löytyy myös tietoa pyöräilystä harrastuksena ja henkilöitä jotka mielellään jeesaa alkuun pyöräilyn pariin.